Vanuit een tribune naar de vliegtuigen kijken – Zaventem luchthavenvervoer

By 28 februari 2017 Brussels Airport
Samenvatting:

Elke dag komen tientallen spotters naar Brussels Airport. De grote verscheidenheid aan vliegmaatschappijen, de speciale toestellen en de dynamiek trekt heel wat vliegtuigspotters, ook van over de grens, naar de luchthaven. Brussels Airport wil hen een veilige en voor spotters interessante plaats aanbieden om hun favoriete hobby uit te oefenen en investeert daarom in de bouw van twee spottersplaatsen in Zaventem en in Steenokkerzeel.

Vorig jaar lanceerde Brussels Airport een enquête onder de spotters die regelmatig naar de luchthaven komen. Daarin hebben1.700 spotters aangeven wat ze belangrijk vonden bij een vaste spottersplaats en hoe deze locatie er idealiter zou moeten uitzien.

Omdat momenteel geen gereguleerde locaties voor spotters in de gemeenten rond de luchthaven bestaan, is Brussels Airport in overleg met spotters en buurgemeenten op zoek gegaan naar plaatsen vlakbij die aan de vragen van de spotters en aan de voorschriften voor de veiligheid voldoen. Brussels Airport heeft twee plaatsen geïdentificeerd waar een spottersplaats kan en zal gebouwd worden. Brussels Airport Company zal binnenkort de vergunningsaanvraag indienen, bij een positief advies kan de bouw van de spottersplaatsen dit jaar nog van start gaan.

Bij het uittekenen van de spottersplaatsen is niet alleen rekening gehouden met de wensen van de spotters, voor Brussels Airport was het ook van belang om duurzame materialen te gebruiken en informatie over de luchtvaart in het algemeen te geven. Brussels Airport maakt ook een kleine parking, aan het begin van start- en landingsbaan 25L zodat er voldoende parkeerplaatsen voor spotters in Steenokkerzeel zijn.

1. Zaventem

Een eerste spottersplek komt aan de start- en landingsbaan 01/19, in de zone waar ook het Speelbos zich bevindt. Daar zal Brussels Airport een verhoogd platform bouwen zodat spotters een vrij zicht hebben op de start- en landingsbaan. Bij het platform komen ook informatieborden over de luchthaven. Brussels Airport zal hier ook extra speeltuigen plaatsen voor families. Spotters kunnen gebruik maken van de reguliere parkeerplaatsen rond het bos.

2. Steenokkerzeel

Een tweede spottersplaats komt in de omgeving van het transitcentrum Steenokkerzeel vlak aan start- en landingsbaan 25L/07R. Deze baan wordt meestal gebruikt voor landingen van toestellen en de omgeving rond deze baan is zeer populair bij spotters. Om de verkeersveiligheid in de omgeving en voor de spotters te verhogen zal Brussels Airport hier een afgebakend platform en de parking aan het transitcentrum uitbreiden met een deel voor de spotters. Om de spotters op een aangename manier een vrij zicht op de landende en opstijgingde vliegtuigen te geven, zal Brussels Airport een verhoogd platform laten bouwen.

Bron: http://www.brusselsairport.be

Leave a Reply